Powell'ın kritik Jackson Hole konuşması bekleniyor

image

Powell'ın kritik Jackson Hole konuşması bekleniyor

Fed Başkanı Jerome Powell, bugün Türkiye saati ile 17:05’te Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda konuşma yapacak.

Yatırımcıların yakından izleyeceği konuşmada Powell’ın Fed'in enflasyonla mücadelede önümüzdeki dönemde kalan adımları konusunda bilgi vermesi ve enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusunda kararlılığını ortaya koyması bekleniyor.

Jackson Hole toplantıları geçmişte Fed başkanlarından küresel piyasaları yerinden oynatan açıklamalara sahne olmuştu. Powell’ın konuşması, bu denli sarsıcı olmasa da, Fed yetkililerinin enflasyonu düşürmek için daha ne kadar sıkılaştırma gerektiği ve bugüne kadarki artışların ekonomi üzerinde nasıl bir etki bıraktığı konusunda net olmadığı bir döneme denk geliyor.

Şu ana kadar enflasyonu düşürene kadar faizleri artırmaya odaklanan Fed üyeleri, şimdilerde ise enflasyonun soğumaya başlamasıyla daha ne kadar adım atmaları gerektiği konusunda fikir ayrılıkları yaşıyor.

Powell da muhtemelen Jackson Hole konuşmasını faizlerin daha fazla artıp artmayacağını ve faizleri indirmeye ne zaman başlanması gerekeceğini nasıl belirleyeceğini anlatmak için kullanacak.

Eski Fed başkan yardımcılarından Donald Kohn, “Çok erken gevşemeye karşı uyarıda bulunacaktır. Bana göre bu, burada bir tema olacak. Piyasaların her bir veri parçasına verdiği çok güçlü tepkiyi bastırarak, veri bağımlılığıyla ne kastettiğini açıklamak onun için gerçekten faydalı olacaktır